Osmáci v Praze

Ve čtvrtek 19. října žáci osmého ročníku navštívili Letiště Václava Havla. Po absolvování nezbytné bezpečnostní kontroly jsme se přesunuli do autobusu, s nímž jsme popojížděli po letištní ploše. Během exkurze jsme získali informace o biologické ochraně letiště a byli jsme svědky startu policejního vrtulníku. Měli jsme možnost pozorovat postupy spojené s odbavováním letadel před jejich odletem i po přistání, včetně zavádění letadel na stání a jejich vyjíždění na startovací dráhu. Dále jsme se seznámili s technickým zázemím letiště (cargo část, doplňování paliva, odmrazování křídel během zimního období). Exkurze nás zavedla také do hasičského zázemí Záchranné požární stanice letiště.

Po návštěvě letiště jsme pokračovali na Letenskou pláň, kde jsme navštívili Národní technické muzeum. Žáci měli možnost projít si stálé expozice muzea, které zahrnovaly historická vozidla a jejich pohony, historii fotografie, tiskařství, techniku v domácnosti, měření času a další. Kromě toho jsme si prohlédli aktuální výstavu věnovanou stému výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v Československu. Na této výstavě byly vystaveny historické předměty, jako byl například vysílač spuštěný v roce 1925 v pražských Strašnicích, nebo mixážní pult, z něhož v květnu 1945 znělo volání o pomoc. Druhá aktuální výstava byla nazvána "České inovace, které zazářily na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji." Tato výstava představila dvacet technologických inovací, které společně tvořily koncept udržitelného města budoucnosti.

Celkově byla tato exkurze pro naše žáky nejen velmi poučná, ale také inspirující (v autobuse padl dotaz na podmínky brigády na letišti J).

V. Košina


Zobrazení: Alba | Podle data

Osmáci v Praze


Projekty a partneři
Kraj Vysočina
Dobudování přírodní zahrady ZŠ Polná
OP JAK
Projekt OP VVV
Národní plán obnovy
Ovoce, zelenina a mléko do škol
Doučování - Národní plán obnovy
Modernizace odborné učebny fyziky v ZŠ Polná
Projekt OP VVV
Projekty EVVO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Výzva č. 56
Podpora technického vzdělávání
ICT nás baví